Història

L'any 1993, un grup de castellbisbalencs i de castellbisbalenques, van fer una crida al poble per formar una colla gegantera i, amb aquesta, uns gegants que representin el municipi. Després de moltes reunions, van decidir que les figures havien de representar a: en Manel (Flabiolaire), pel fet de ser un personatge vinculat al món geganter i cultural i na Vicenta (Pagesa), pel que representà el sector agrari al nostre municipi. Finalment, el dia 23 de gener del 1994, va produir-se el bateig i la primera aparició en públic dels nostres gegants, apadrinats pels nostres veïns i amics, els gegants vells i nous de Molins de Rei (en Miquel, na Montserrat, en Bernat i la Candelera).


MANEL, EL FLABIOLAIRE


El seu nom original és Josep Pidelaserra Duran, nat el dia 4 de juliol de 1882 a Cal Manel. D'aquí que, popularment, fos reconegut com a Manel. vestit amb pantalons de vellut, armilla, faixa i barretina vermella, va participar en les festes de molts municipis, entre ells, va tocar a Sabadell,  Terrassa i Barcelona. Sempre acompanyat pel seu flabiol, interpretava peces per fer ballar els gegants o per animar revetlles. Fou una ànima inquieta, un amant de la llibertat, poc fet al treball i sense voler sotmetre's a ningú. Vivia al dia i li preocupava poc, o gens, què passaria l'endemà.

En Manel, es casà amb un dona anomenada Àngela Ribalaigua Torras i, amb ella, tingué una filla, la Joaquima Pidelaserra Ribalaigua.

La gent recorda el Manel com un personatge divertit i amable. els seus viatges en tren han passat a la properitat. Quan el revisor era lluny, inventava converses telefòniques que feia en veu alta per divertir els passatgers. Era l'època de la postguerra i Manel Flabiolaire encarregava a hipotètics proveïdors que li portessin quilos de mongetes, pa blanc i botifarres que ell repartia entre la població després d'haver-ho tastat tot. D'aquesta manera, la gent li donava monedes que li servien per passar el dia; això sí, mai no acceptava diners de la gent de Castellbisbal.

Manel Flabiolaire va morir el dia 8 de març del 1958 a la barraca de Ca n'Estapé, que fins al moment, en fou el seu domicili.

VICENTA

La Vicenta com a persona, no existí. Ella, representa l'ideal de la dona castellbisbalenca, jove, formosa i treballadora. El nom de la geganta prové del patró de la població: Sant Vicenç.

RITA

Rita, la gegatona, també és un personatge fictici. El seu aspecte físic, va sorgir després d'un concurs on, els nens i les nenes de l'escola CEIP Mare de Déu de Montserrat, van elaborar diversos dibuixos, d'entre els quals se'n va triar el de la Sheila Serrano Montolio. Ella, passà a ser la padrina de la gegatona.